• Home
  • Blog
  • Duurzaamheid, maar dan wel zonder moeite?

Duurzaamheid, maar dan wel zonder moeite?

Duurzaamheid is hot. Bedrijven en consumenten kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke alternatieven. Niemand wil bijdragen aan plastic soep of klimaatverandering. Maar zodra een duurzame oplossing een kleine gedragsverandering vereist – een extra handeling, een net iets andere beleving – haken mensen af. Willen we echt duurzaam zijn, of alleen zolang het ons geen moeite kost?

De duurzame beker: een kleine verandering met grote weerstand

Neem de overstap naar herbruikbare bekers. Een fantastisch idee: minder afval, minder COâ‚‚-uitstoot. Maar dan komt de praktijk. De bekers moeten goed worden schoongemaakt en soms nagedroogd. Sommige materialen kunnen verkleuren of geur vasthouden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. En ja, daar moeten we dus rekening mee houden.

Betekent dat dat een duurzame keuze slechter is? Nee. Maar het vraagt iets van ons. We moeten onze gewoontes aanpassen: bekers even afspoelen na gebruik, ze op de juiste manier opbergen, of simpelweg accepteren dat een herbruikbare beker er na 100 keer gebruik niet meer uitziet als gloednieuw – maar nog steeds prima functioneert.

Duurzaam doen vs. duurzaam zijn

Dit raakt aan een breder fenomeen: duurzaamheid is aantrekkelijk, zolang het maar niet van ons vraagt om iets te veranderen. We willen wel minder plastic, maar niet zelf iets extra’s doen om onze duurzame keuze te ondersteunen. Dit roept een cruciale vraag op: kunnen we accepteren dat groen zijn soms vraagt om een beetje extra aandacht en zorg?

We deden het eerder al: ooit vonden we afval scheiden een gedoe, nu is het normaal. Vroeger vergaten we onze herbruikbare boodschappentas, nu zit hij standaard in de auto. Duurzaamheid vraagt om nieuwe routines – en ja, dat duurt even.

Wat mag duurzaamheid kosten?

Naast gemak speelt ook prijs een rol. Een duurzame oplossing mag best iets meer kosten, toch? Of ligt dat anders?

De praktijk wijst uit dat mensen duurzaamheid belangrijk vinden, maar vaak niet bereid zijn om er veel meer voor te betalen. Duurdere duurzame keuzes worden vaak alleen gemaakt als er subsidies of gemeenschapsbudgetten achter zitten. Maar hoe lang kan dat standhouden? Echte duurzaamheid betekent ook dat we beseffen dat kwaliteit en herbruikbaarheid een investering zijn, net zoals we gewend zijn bij andere producten die langer meegaan.

Conclusie: duurzaamheid vraagt om een mentaliteitsverandering

Echte duurzaamheid is méér dan een product vervangen door een groener alternatief. Het betekent dat we anders naar gebruik, kosten en gewoontes moeten kijken. Willen we echt een verschil maken, dan moeten we accepteren dat sommige dingen nét even anders werken. En dat is oké.

De vraag is: hoe graag willen we écht duurzaam zijn? Of is het alleen een mooi verhaal zolang het niets extra’s van ons vraagt?